IBR laboratorium VLG BV Epe Nederland

IBR

IBR testen

Tijdens de uitvoering van een IBR test wordt begonnen met een monster van het rund.

Dit kan een bloed monster of een individueel melk monster of een tankmelk monster zijn.

Invoeren monsters

Deze monsters worden geautomatiseerd onderzocht op de aanwezigheid van IBR antigenen, waarbij middels een kleur reactie de aanwezigheid wordt aangetoond.

Resultaat IBR test

IBR

IBR staat voor Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis en wordt ook wel koeiengriep genoemd. Op niet-vrije bedrijven veroorzaakt IBR ongemerkt veel schade door sterfte, verminderde productie, verwerpen en (op langere termijn) beperkingen in de afzet van fokvee (export en ki), doordat verschillende exportlanden eisen dat de runderen vrij zijn van afweerstoffen tegen IBR.

IBR wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Het virus is levenslang in de koe aanwezig en kan weer actief worden, waarna het dier koppelgenoten kan besmetten. IBR kan behalve via aankoop van besmet rundvee het bedrijf ook binnenkomen via over-de-draad-contacten, in- en uitscharen, deelname aan keuringen en via beroepsmatige bezoekers.

Het virus kan ook door het koppel gaan zonder dat er specifieke verschijnselen worden opgemerkt. Wel kunnen dan vaak vruchtbaarheidsproblemen en een verminderde melkgift optreden. De meeste uitbraken treden tijdens de stalperiode op.