BVD laboratorium VLG BV Epe Nederland

BVD

BVD testen

Tijdens de uitvoering van een BVD test wordt begonnen met een monster van het rund.

Dit kan een bloed monster, een melk monster of een oorbiopt zijn.

Invoeren monsters

Deze monsters worden geautomatiseerd onderzocht op de aanwezigheid van BVD, waarbij middels een kleur reactie de aanwezigheid wordt aangetoond.

Resultaat IBR test

BVD

Bovine Virus Diarree (BVD) is een wereldwijd voorkomende virusinfectie bij rundvee. BVD is zeer besmettelijk en veroorzaakt op melkveebedrijven veel schade. BVD is op 30 tot 40 procent van de melkveebedrijven in Nederland aanwezig en actief.

BVD is een pestvirus. BVD kan behalve via aankoop van besmet rundvee ook via over-de-draad-contacten, in- en uitscharen, deelname aan keuringen en via beroepsmatige bezoekers een bedrijf binnenkomen.
Koeien die het BVD-virus bij zich dragen, zijn de voornaamste bronnen van verspreiding van BVD, doordat zij continu virus uitscheiden. Alle runderen die in contact komen met een drager maken de BVD-infectie door.

Besmette dieren kunnen worden opgespoord en worden verwijderd van het bedrijf. Vervolgens wordt het bedrijf vrijgehouden van zowel het virus als van eventuele nieuwgeboren virusdragers. Afhankelijk van de bedrijfssituatie wordt gevaccineerd als aanvulling op het opsporen en afvoeren van dragers.